Jdi na obsah Jdi na menu
 


13. 1. 2024

Nadace ČEZ a město Hostinné finančně podpoří dílčí etapy restaurování hostinských varhan!

Členové zastupitelstva a vedení města Hostinné schválili finanční podporu pro restaurování barokních varhan v kostele Nejsvětější Trojice v Hostinném. Město Hostinné se tak připojilo k již probíhající významné podpoře Nadace ČEZ.

Ke dni 30. srpna 2023 byla podepsána smlouva o žádosti v rámci podpory Nadace ČEZ. Žádost byla podána na podporu obnovy vzduchového hospodářství varhan Františka Pavla Horáka v děkanském kostele v Hostinném. K velké radosti všech zúčastněných byla naše žádost přijata a schválena.

Obnovu vzduchového hospodářství vzácných barokních varhan, skládajícího se z dvojice klínových měchů, motoru, tlumící zvukotěsné bedny a regulační záklopky, Nadace ČEZ podpořila částkou 150 000 Kč. Za tuto významnou finanční podporu děkujeme! Bez ní by realizace projektu obnovy byla stěží uskutečnitelná.

logo-nadace-cez.jpg

Ke konci listopadu byla podána žádost o podporu restaurování barokních varhan F. P. Horáka na KÚ Královehradeckého kraje v rámci dotačního programu "Obnova historických varhan". Výsledek této žádosti bude znám v průběhu jara 2024.

Se začátkem nového roku 2024 máme pro naše podporovatele a příznivce další skvělou zprávu.

Další podpory se naše varhany dočkaly na 8. zasedání Zastupitelstva města Hostinné ze dne 11. prosince 2023, kdy byla členy zastupitelstva jednomyslně schválena žádost o neinvestiční dotaci na restaurování hostinských varhan na rok 2024, a to ve výši 100 000 Kč.

Máme tak nadějné vyhlídky na pokračování již započatých prací, kdy by měla být realizována další etapa restaurování, a to práce na hracím stolu a pozitivu varhan.

Za Římskokatolickou farnost - děkanství Hostinné upřímně děkujeme všem členům Zastupitelstva a vedení města Hostinné za dlouhotrvající podporu a pomoc v naší snaze o záchranu nejcennější hudební památky města!

5d8a6b6d-3d50-4b99-b9b4-4f28f2d74c1f.jpg