Jdi na obsah Jdi na menu
 


14. 10. 2024

Hostinské varhany v listopadovém zpravodaji

Ve snaze o záchranu nejcennější hudební památky města Hostinné, pozdně barokních varhan v kostele Nejsvětější Trojice, spravuje farnost Hostinné veřejnou sbírku. V rámci sbírky se konají benefiční koncerty, jejichž výtěžek je věnován na restaurování. Potřebná částka činí 5.5 milionu Kč.

Historické varhany umožňují zažít to, co si lze jinak pouze představit. Nástroj pod prsty varhaníků ožívá a umožní nám cestovat v čase. Do dob dávno minulých, do časů císaře Josefa II., do bouřlivého období Napoleonských válek… Tóny píšťal zní tak, jako tomu bylo kdysi. Člověk přelomu 18. a 19. století neměl pro poslech hudby jinou možnost než návštěvu kostela. Nechat se pohltit krásou chrámu a pohladit po duši varhanní hudbou. To ulehčovalo život těžce pracujících rolníků.

Hudba léčí. Varhanní hudba je balzám na duši, a společně se sakrální prostorou a akustikou tvoří léčivý mix proti našim chmurám. Varhany ale nyní také potřebují uzdravit. Nedostatek financí a nezájem o opravy církevních památek za komunistického režimu způsobily, že jsou varhany ve stavu více než žalostném. A jejich stav se stále zhoršuje. Restaurování je běh na dlouhou trať, jehož cílem je částka 5 milionů kč. Bohužel stav varhan nelze levně zvrátit, a každým rokem bude částka pouze narůstat. Pomozte nám i Vy postupně, po částech vyléčit hostinské varhany. Nedovolme zaniknout mementu své doby, které přežilo pád Rakouska – Uherska, období světových válek a éru komunismu. Nedopusťme, aby naše nečinnost umožnila zánik vzácné hudební památky. 

V neděli 10. listopadu od 17 hodin jste tak zváni na Dušičkový koncert, kdy v podání souboru Krkonošské Collegium Musicum zazní slavné Requiem Jana Dismase Zelenky. Koncert je konán v rámci Roku české hudby k uctění památky jedné z největších českých osobností období baroka. Vstupné dobrovolné je věnováno na restaurování.

 

Opět jsme ve spolupráci s hostinskou Tiskárnou Kopretina, za což jí patří velký dík, připravili nástěnný kalendář ve formátu A4 pro rok 2025 z fotek skvělé fotografky Diany Dufkové. Restaurování lze podpořit i koupí benefičního CD. Na nosiči naleznete profesionální nahrávky skladeb dobových autorů.

Cena benefičního kalendáře je 150 Kč, cena benefičního CD je 250 Kč. Lze je zakoupit v hostinském kostele či v Informačním centru.

Lze je objednat a na předání se domluvit na tel. čísle: 601 568 896, na e-mailu: nadeje.pro.varhany@seznam.cz, či n facebookovém profilu "Naděje pro varhaany".

Sbírku lze podpořit částkou do pokladniček, které jsou umístěny v Cukrárně - Kavárně Davídek, ve Františkánském klášteře a v Informačním centru Hostinné.

Restaurování varhan je možné podpořit finančním darem na transparentní účet:

Číslo účtu: 6308257379/0800

Předem děkujeme za Vaši podporu snahy o zachování vzácného barokního nástroje pro budoucí generace!