Jdi na obsah Jdi na menu
 


11. 5. 2024

I. etapa restaurování hostinských varhan úspěšně dokončena!

Jsme velmi potěšeni, že Vás můžeme informovat o úspěšném dokončení I. etapy restaurování vzácných barokních varhan Františka Pavla Horáka v děkanském kostele Nejsvětější Trojice v Hostinném. Obnovu vzduchového hospodářství bylo možné dokončit díky štědré podpoře Nadace ČEZ a KÚ Královehradeckého kraje!

logo-nadace-cez.jpgimages_foto_logo_kraj_hradec.jpg

 

 

 

 

 

 

První etapa rozsáhlého procesu restaurování si kladla za cíl obnovu vzduchového hospodářství barokních varhan, a to z důvodu jeho kritického stavu, kdy veškeré části vzduchového hospodářství byly na pokraji životnosti. Dřevěné části byly vysušené, poškozené červotočem a vykazovaly netěsnosti. Okožení bylo vysušené a popraskané. Motor byl hlučný, a tlumící bedna neplnila dostatečně svůj účel.

img_8763.jpg

Původní podoba vzduchového hospodářství po odkrytí.

img_9353.jpg

Pohled na starou tlumící bedna s motorem uvnitř, umístěnou v rohu hudebního kůru.

Pro realizaci etapy byla vybrána varhanářská firma DLABAL - METTLER, která zakoupila nový motor, vyrobila novou tlumící bednu a regulační záklopku.

img_7773.jpg

Nově pořízený motor hostinských varhan.

img_7776.jpg

Fotografie nové tlumící bedny pro hostinské varhany.

Po ohledání starého nepůvodního měchu byla zjištěna úžasná skutečnost, kdy starý nepůvodní měch byl vyroben z desek původních měchů. Dle ohledání vzduchového hospodářství pracovníci firmy usoudili, že hostinský nástroj měl původně soustavu z trojice klínových měchů.

img_8749.jpg

Ohledání zachovalých desek původní měchové soustavy.

Bylo možné tak pro stavbu nových měchů užít původních desek, a po očištění a ošetření dřevo opět využít.

img_7770.jpg

Pohled na zrestaurovaný klínový měch za užití zachovalých původních desek.

Celkový rozpočet etapy na obnovu dvojice klínových měchů, pořízení nového motoru, výrobu tlumící bedny a regulační záklopky činil 453 750 Kč.

Nadace ČEZ etapu podpořila částkou 150 000 Kč.

logo-nadace-cez.jpg

KÚ Královehradeckého kraje podpořil etapu rovněž částkou 150 000 Kč.

images_foto_logo_kraj_hradec.jpg

Zbylé náklady, činící 153 750 Kč, jsou hrazeny Římskokatolickou farností - děkanstvím Hostinné, a z prostředků probíhající veřejné sbírky.

Velmi děkujeme Nadaci ČEZ a KÚ Královehradeckého kraje za finanční podporu restaurování hostinských varhan!

Rovněž srdečně děkujeme všem podporovatelům naší věci, návštěvníkům benefičních koncertů v hostinském kostele, a podporovatelům benefice a veřejné sbírky!

Taktéž děkujeme varhanářské firmě Dlabal - Mettler za skvělou a bezchybně odvedenou práci, která našim barokním varhaním významně prospěla!

Upřímně děkujeme všem, kteří se na realizaci této etapy podíleli, a děkujeme Nadaci ČEZ a KÚ Královehradeckého kraje za významnou finanční podporu, bez které by realizace nebyla možná!

Děkujeme!